četvrtak, 16. studenoga 2017.

Bill Gates i njegov put do Microsofta

Puno ime mu je William Henry "Bill" Gates III. Danas je on direkror softverske tvrtke Microsofta, ali doći ćemo i do toga. Njegov potencijal je u početku prepoznat u mladoj dobi, dok je još pohađao ptivatnu školu Lakeside. Tamo je i napisao svoj prvi računalni program, to je bila igra kružić i križić koja se mogla igrati protiv računala. Kasnije Gates, Paul Allen (koji kasnije ispada i jedan od osnivača Microsofta zajedno sa Gatesom) i još dvojica dječaka iskorištavaju vrijeme kako bi vrijeme slobodno provodili radeći na računalu. Nakon što su bili uhvaćeni dobili su ljetnu zabranu pristupa. Kasnije su počeli tražiti greške u softveru CCC-a u zamjenu za rad na računalu. Bill Gates sa samo sedamnaest godina pokreće partnerstvo s Paulom Allenom, zvano Traf-O-Data. Izrađivali su brojila prometa bazirana na Intelovom procesoru 8008. Bill Gates je upisao Harvard te odustao od njega s 19 godina. Ostaje u kontaktu s Allenom i odlučuju pokrenuti posao. Zajedno su osnovali softversku tvrtku Microsoft. Danas je Bill Gates najbogatiji čovjek na Zemlji. Microsoft razvija operacijske sustave, razvojnih alata, uredskih programa, baza podataka i još mnogo toga.  Prvi Microsoft-ov proizvod bio je Basic prevodilac za Altair 8800. Neki od Microsoft-ovih dobro poznatih proizvoda su: 



  • Microsoft Winodws
  • Microsoft Phone
  •  Microsoft Office
  • Internet Explorer
  •  Skype
  •  Xbox



utorak, 14. studenoga 2017.

Posao iz snova


Danas ćemo naravno pričati o nečemu dubokoumnom, kao i svaki put. Mnogo puta se zateknem kako razmišljam o budućnosti, priznajem, to me malo plaši, ali također nije nešto što mogu izbjeći. Mnogi od mene očekuju da ću imati izvrsne ocijene, završiti dobre škole, naći uspješan posao. Moji roditelji na primjer gaje nade da ću postati profesorica, odvjetnica, liječnica. Kao mala sam se zamišljala kao profesoricu  engleskog ili književnosti, ali se sve više dvoumim oko toga. Oduvijek sam voljela knjige, kao i pisanje sastavaka i priča. Kad bolje razmislim moj posao iz snova bi bio spisateljica. Volim izraziti svoje mišljenje riječima (mislim napisane). Često sanjarim i razmišljam kakav bi svijet bio s malo magije, nečega što znanost ne može objasniti. Htjela bih pisati dugačke romane, ispunjene romansom i magijom. Željela bih imati tu sposobnost da nekoga uvućem u taj moj svijet, u te moje misli. Volim ideju toga što kad bi ljudi čitali moja djela, da bi svi čitali isto, ali svatko bi zamišljao drugačije likove, mjesta... Imam mnogo omiljenih pisaca, poput: P.C. Cast, Kristen Cast, Cassandra Clare, John Green, Sally Green itd.
Ali moj uzor je jedna i jedina J.K. Rowling. Njezin poznati serijal Harry Potter me uveo u svijet knjiga. To mi je bila prva velika knjiga vezana za fantaziju. Po njezinom serijalu je nastao i prvi film Harry Potter and the Philosopher's Stone. J.K Rowling piše o pravom prijateljstvu, ljubavi i hrabrosti. Jednog dana nadam se da ću ja pisati knjige baš poput nje, te da ću možda negdje u budućnosti nadahnuti neko dijete, baš kao što je ona mene.

četvrtak, 9. studenoga 2017.

Moji hobiji


Danas ću vam pričati o mojim hobijima. Iskreno, imam ih mnogo, ali najivše volim plesanje i čitanje. Neki misle da samo štreberi čitaju, da je to dosadno... Ja ponosno izjavljujem da sam normalna cura koja voli čitati. Najviše volim romantiku i fantaziju. Trenutačno čitam knjige Kuću noći te Grad od kostiju. Kad čitam sposobna sam skroz se isključiti te zaboraviti na okolinu. Obožavam taj osjećaj. 
Jedan od moji hobija je također plesanje. Obožavam ga. Član sam jedne plesne skupine. Ne nestupamo pred velikom publikom, ali dobro nam je. Imamo probe jednom tjednom. Uvijek se zabavimo i zafrkavamo se međusobno. Ples ne samo da je zabavan nego je i zdrav, on je isto vrsta tjelovježbe, a i iskoristim višak energije zbog kojeg nemogu spavati noćima. Mislim da od svih vrsta plesa na ovom svijetu, svaka osoba ima bar jednu koja joj se sviđa.
Imam mnogo hobija puno toga volim raditi. Savjetujem vam da ako već niste našli nešto što volite, tražite i dalje. Mislim da ako nešto voliš, uvije češ naći vremena za to.
Nadam se da je bilo vrijedno čitanja.Puno pozdrava svim čitaocima <3 























ž