petak, 15. prosinca 2017.

Aristotle Onassis

Aristotle Onassis je rođen 15. siječnja 1906. godine u Izmiru . Bio je jedan od najbogatijih brodovlasnika na svijetu.
U mladenačkim godinama, Aristotle je, nakon što je Turska zauzela njegov rodni grad, zajedno sa svojom obitelji otišao u Grčku. Ubrzo nakon toga odlučuje samostalno krenuti za Argentinu. Prvo je kratko radio kao telefonski inženjer. Ali je ubrzo, usprkos financijskim problemima, uspio ponovo pokrenuti obiteljski posao prerade duhana. Da reklamira svoje cigarete, Aristotle je angažirao slavnu pjevačicu opere, koju je kasnije i zaveo. Ona je naravno nastavila reklamirati njegove cigarete...
Aristotle je najednom shvatio da brodovlasnici čiji brodovi preonose njegov duhan, zarađuju puno više nego proizvođači duhana. Zato se okušao u poslu sa brodovima i tankerima. Tijekom 2. svjetskog rata imao je jednu od najvećih flota teretnih brodova.

1946. godine, Aristotle Onassis se oženio za kćer velikog brodograditelja, Athinu Livanos. Imali su dvoje djece, dječaka Alexandra i djevojčicu Christinu. Ubrzo su se i rastali.

1954. godine, Aristotle je osuđen za prevaru Američke države. Prekršio je zakon koji govori o tome da svi brodovi sa američkom zastavom budu pod vlasništvom osoba s američkim državljanstvom, što on nije imao. Za kaznu je morao platiti 7 miliona. 
Nakon smrti Johna F. Kennedyja, Aristotle Onassis se ženi s njegovom udovicom Jacqueline Kennedy. Probali su se i rastati nakon nekog vremena, ali nisu imali dovoljno razloga u to vrijeme...
Aristotle na kraju umire 15. ožujka 1975. godine od upale pluća.


2 komentara: