utorak, 12. prosinca 2017.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola, američki redatelj, scenarist te producent Francis Ford Coppola, rodio se 7. travnja 1939. godine, u Detroitu, u Michiganu. Roditelji su mu također bili u umjetničkim vodama, otac kao skladatelj i glazbenik, a majka kao glumica. Francis je veći dio djetinjstva imao dječju paralizu, koju je kasnije prebolio. U mladenačkim godinama, Francis se seli u Kaliforniju te pohađa filmski odjel UCLA-a gdje kasnije i upoznaje osobe s kojima će surađivati u budućnosti.
Na početku svoje karijre, snimao je niskobudžetne filnove s Rogerom Cormanom. S njim je također snimio svoj prvi poznati film Dementia 13.      
               
 Još neki od njegovih poznatih filmova su:
Od nagrada je dobio 4 Oscara (2 za najbolje scenarije na filmovima Patton i Kum, Kum II., ostala dva za najboljeg redatelja, te za najbolji film, oboje na filmu Kum II.). Također je osvojio 3 Zlatna globusa (za najboljeg redatelja, za najbolji scenarij, oboje na filmu Kum, te za najbolju originalnu glazbu na filmu Apokalipsa danas), nagradu BAFTA za najboljeg redatelja (film Drakula), te mnoge druge...

2 komentara: